Fjori Fôra rebranding

verbalna komunikacija / vizualni identitet / promotivni materijali

Fjori Fôra rezultat je zahtjevnog i cjelovitog rebranding projekta u kojem smo postavili novu brand strategiju i brand arhitekturu kompleksne grupe proizvoda Ćurin. U sklopu rebrandinga osmišljeno je novo ime, ostala verbalna komunikacija, vizualni identitet grupe te identitet i dizajn ambalaže pojedinih linija proizvoda unutar grupe. 

Obitelj Ćurin plasira na tržište prirodne proizvode, prije svega kozmetiku, a osnova je linija eteričnih ulja iz samoniklog i uzgojenog bilja. S obzirom na konfiguraciju terena, mehanizacija se vrlo malo upotrebljava, tako da se nasadi još uvijek obrađuju i beru na tradicionalni način. Posebnu vrijednost daje i ubiranje samoniklog bilja duž cijelog otoka Hvara. 

 

Kako je osnovni razlog rebrandinga plasman na vanjsko tržište, s posebnim fokusom na sjevero-zapad EU, primarno je postavljena komunikacija vrhunske prirodne kvalitete i pozicioniranje proizvoda u premium segment. Obzirom na različita tržišta i specifične linije proizvoda, geografsko porijeklo komunicira se na sekundarnom nivou. Cilj je veća vidljivost i prepoznatljivost na hrvatskom, regionalnom i globalnom tržištu te dugoročno stvaranje imagea brenda prirodnih i izvornih vrijednosti koji plasira suvremene proizvode vrhunske kvaliteta, a iza kojeg stoji održivo i društveno odgovorno obiteljsko gospodarstvo.

Rješenje se služi evokativnim, poetskim elementima kao nositeljima originalnosti i prepoznatljivosti otočnog proizvoda. Novo ime daje mogućnost izrade rješenja koje sugerira visoku kvalitetu i otvara mogućnost prezentacije proizvoda na zahtjevnom globalnom tržištu koje će u idućem razdoblju biti primarni fokus ovog branda. 

 

Osnovna ideja identiteta i cjelokupne kreativne komunikacije temelji se na prenošenju i čuvanju motiva biljaka upotrebom tradicionalnih načina i tehnika – poput herbarija, utiskivanjem biljaka u glinu, otiskivanjem biljaka na papir ili platno, enciklopedijskim studijskim crtežima i sl.

Gotovo monokromatskim pristupom dodatno je naglašena važnost biljke i njene izvornosti, a korištenje tehnike foliotiska u tamnoj zlatno-bakrenoj boji komunicira se visoka vrijednost proizvoda. Zavisno od linije proizvoda u Fjori Fôra grupi, osnovna boja može se promatrati kao “tekuće zlato” kod eteričnih ulja ili pak kao velika vrijednost zemlje u otočkom kamenu iz koje niču sve dragocjene hvarske biljke.

Identitet komunicira istovremeno i snagu i nježnost prirodnog pristupa i prirodnih proizvoda, te suptilno spaja potrebnu eleganciju i ekskluzivnost s prirodnim izvorima iz kojih proizvodi nastaju.

 

Naručitelj

  • Ćurin - obrt za poljoprivredu i trgovinu

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (kreativna i art direkcija), Igor Poturić (verbalna komunikacija), Izvorka Jurić (dizajn), Jurica Kos, Marijo Franić (ilustracija), Natalija Najjar (voditeljica produkcije), Jurica Kos (fotografija)

Nagrade i priznanja

_
objavljeno u Pregled hrvatskog dizajna 21/22
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2022., Hrvatska

_
dio Izložbe hrvatskog dizajna 21/22
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2022., Hrvatska

_
finalist na Fedrigoni TOP Award
2022., Internacional