Fjori Fora proces izrade ilustracija biljaka

Iz serije postova o dizajn procesu – donosimo kako su nastale Fjori Fôra ilustracije i zašto su baš toliko važne za ovaj identitet.

Obitelj Ćurin plasira na tržište prirodne proizvode, prije svega kozmetiku, a osnova je linija eteričnih ulja iz samoniklog i uzgojenog bilja. Na otoku Hvaru, u mjestu Gdinj, obitelj Ćurin se bavi uzgojem lavande od 1955. godine. Ovaj obiteljski eko projekt vode nasljednici “glavara” obitelji, koji ima preko 90 godina i još je aktivan u radu na hvarskoj zemlji. S obzirom na konfiguraciju terena, mehanizacija se vrlo malo upotrebljava, tako da se nasadi još uvijek obrađuju i beru na tradicionalni način. Posebnu vrijednost daje i ubiranje samoniklog bilja duž cijelog otoka Hvara. 

Kako su biljke osnovna vrijednost i polazište svih Fjori Fôra proizvoda, tako su one i osnovna identiteta i cjelokupne kreativne komunikacije ovog rebrandinga.

Zato se sve biljke u identitetu pojavljuju kroz ilustracije nastale prenošenjem biljaka upotrebom tradicionalnih načina i tehnika – direktno iz same biljke. Poput herbarija, utiskivanjem biljaka u glinu, otiskivanjem biljaka na papir ili platno, enciklopedijskim studijskim crtežima…

Ilustracije izrađene tradicionalnim tehnikama zatim su u dizajn implementirane na pročišćen i suvremen način. Za sada smo predstavili samo prvu fazu – novo ime, identitet i kreativnu strategiju koja će se postepeno primijeniti na cijelu grupu proizvoda, o čemu možete čitati ovdje.

Jedna od tehnika prenošenja biljaka na objekte je utiskivanje biljaka u glinu. Biljka se utiskuje u vlažnu glinu pažljivim rasporedom listića i grančica, uz pomoć gumenog valjka. Nakon djelomičnog sušenja biljka se pažljivo vadi iz gline te se glina suši do kraja ili dalje termički obrađuje. Dio objekata kasnije se koristi za otiskivanje, poput negativa žiga, za različite ilustracije u okviru identiteta pojedine linije proizvoda. Ovaj postupak koristi će se i u izradi unikatnih predmeta branda Fjori Fôra.

Druga tehnika je otiskivanje biljaka na papir ili platno. Na cijelo tijelo biljke, uz pomoć gumenog valjka, nanosimo boju te biljku zatim pažljivo prenosimo na papir kao otisak. Ovakvi otisci nisu osobito precizni, ali daju vrlo zanimljive oblike ilustracije za koje je vidljivo da su nastale umakanjem u tekućinu, pa nam je ovaj oblik prenošenja biljke idealan za korištenje u okviru identiteta linija proizvoda za kupanje.

Za neke linije proizvoda premium kategorije, biljke smo prenosili skeniranjem ili enciklopedijskim studijskim crtežima, jer su zahtijevali preciznije i više realistične prikaze biljka.

Sve ilustracije ovog identiteta nastale su direktnim prenošenjem biljke pristigle iz provjerenih izvora – s Ćurin obiteljskog gospodarstva s otoka Hvara, kao što tako nastaju i svi Fjori Fôra proizvodi.

Otisci / ilustracije: Jurica Kos, Marijo Franić
Fotografije: Stela Kovačić