Allianz – paket koji nosi život

verbalna komunikacija / ambalaža

Kako je zamijećen problem da korisnici često ne znaju u kojoj su se osiguravajućoj kući osigurali, odnosno ne pamte tvrtku nositeljicu police, zadatak je bio osmisliti pakiranje police životnog osiguranja koje bi povećalo pamtljivost potpisivanja i pohranjivanja police novih osiguranika Allianza. Pakiranje uz policu treba sadržavati i manji poklon, a komunikacija i dizajn treba biti u skladu s Allianz vrijednostima i postojećim vizualnim identitetom. 

Osmišljen je paket pod nazivom “Paket koji nosi život” koji nosi policu životnog osiguranja, mapu za pohranu police, poklon olovku i odvojivi dio paketa koji oboje sadrže sjemenke biljaka i mogu se posaditi.

Paket je osmišljen tako da do upotrebe zauzima minimalno mjesta, kao sklopljen objekt, a nakon punjenja i formiranja poprima atraktivan 3D oblik koji privlači pažnju i omogućuje prodajnom predstavniku razgovor o poklonu i ambalaži u kojoj je osiguranik dobio policu. 

Paket ima ručku i jednostavan je za nošenje. Nakon što korisnik odnese policu kući, perforirani prednji dio paketa se odvaja, te ostaje mapa. Ručka se formira u preklopni poklopac mape koja sadrži sve potrebne podatke Allianz kuće u slučaju potrebe aktivacije police. Folder je napravljen od recikliranog čvrstog papira, pogodnog za dulju pohranu. Ostatak paketa, perforirani prednji dio, napravljen je od papira sa sjemenka, koji se može posaditi i u potpunosti je biorazgradiv. 

Od perforiranog dijela moguće je sastaviti origami cvijet, koji korisnik zatim može posaditi ili jednostavno može poderati papir na manje komadiće i posaditi ga u takvom obliku. Sjemenke biljaka u papiru su različite, tako da su pogodne za rast u različitim područjima i klimatskim uvjetima. Poklon olovka na svom kraju sadrži kapsulu sa sjemenka, pa ju je također moguće posaditi. 

Poklon pakiranje tako je 100% biorazgradivo.

Kroz poruku na pakiranju “Svaki život na zemlji je dragocjen” povezuje se važnost svakog pojedinog života na zemlji, s brigom koju Allianz vodi o svojim korisnicima, ali i o cijelom životu na zemlji –  ljudskom, biljnom i životinjskom. Komunikacija paketa i samo pakiranje komuniciraju najvažnije vrijednosti Allianza.

Postupak razgovara s prodajnim predstavnikom, interakcija s paketom, sađenje papira sa sjemenkama te kasnije sađenje olovke sa sjemenkama – sve to omogućuje bolje pamćenje cijelog procesa te u budućnosti lakše podsjećanje korisnika da je policu potpisao baš s Allianz kućom.

Naručitelj

  • Allianz Hrvatska

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (kreativna i art direkcija), Igor Poturić (verbalna komunikacija), Marko Mikičić (dizajn i ilustracija), Natalija Najjar (voditeljica produkcije), Jurica Kos (fotografija)

Nagrade i priznanja

_
objavljeno u Pregled hrvatskog dizajna 19/20
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2020., HR

_
dio Izložbe hrvatskog dizajna 19/20
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2020., HR

_
finalist ZGDW Award 2020
Zagreb Design Week, 2020., HR

 _
objavljeno na portalu 
The Dieline u tekstu “Material Highlight: Seeded Paper”
2020., Internacional

_
objavljeno na portalu The Packaging of the World
2020., Internacional

_
objavljeno na World Brand Design Society
2020., Internacional