Dizajn proizvoda “Križ” Hrvatskog novčarskog zavoda

dizajn proizvoda / ambalaža

Za Hrvatski novčarski zavod osmislili smo dizajn proizvoda, koncepciju poklon ambalaže prigodnih medalja te cjelokupnu komunikaciju i dizajn pojedinih linija proizvoda. Osnova projekta je dizajn prepoznatljive ambalaže koja je primjerena za različite prigodne medalja i specijalne linije proizvoda Hrvatske kovnice novca, a koja proizvodu daje dodanu vrijednost i približava ove tradicionalne proizvode široj i mlađoj publici, a ne samo kolekcionarima.

Rješenje je prezentacijska poklon kutija, jer se ova vrsta proizvoda uglavnom uručuje na proslavama i često se s ponosom pokazuje svim prisutnim gostima.

Ambalaža je tvrdo kaširana kutija, s vidljivim srebrnim ili zlatnim detaljima, ovisno o tome je li u medalja u zlatnoj ili srebrnoj varijanti. Dio kutije koji nosi medalju zamišljen je tako da se dizajn medalje spaja s grafikom na prezentacijskom dijelu kutije, čineći tako ambalažu neodvojivim dijelom poklon proizvoda. 

“Križ” je prigodna medalja, dar za različite kršćanske prigode (krštenje, prva pričest itd.). Rješenje “medalja s križem“ suvremene je forme, koja je integrirana s ilustracijom tradicionalnog stila – križ u pejzažu prožet duhovnim iskustvom, zajedno s porukom svetog Franje Asiškog “Primamo upravo kada dajemo.”

Regularna edicija ovog proizvoda kombinira tehnike offseta i foliotiska, dok je specijalna Limitirana serija izvedena u tehnici bakropisa i foliotiska. Limitirana serija broji 40 potpisanih poklopaca kutije s reprodukcijom bakropisa koji je izradila akademska grafičarka.

Ovom reprodukcijom s ograničenim izdanjem, svaka kutija postaje jedinstveni umjetnički primjerak i tako ambalaža sama po sebi postaje eksponat posebne vrijednosti, a ne samo “omotač” za prigodni poklon koji nosi.

 

Naručitelj

  • Hrvatski novčarski zavod

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (kreativna i art direkcija, dizajn ambalaže), Marko Koržinek (dizajn kovanice), Igor Poturić (verbalna komunikacija), Izvorka Jurić i Jurica Kos (Ilustracija / grafika), dr. art. Valentina Šuljić (reprodukcija grafike - bakropis), Natalija Najjar (voditeljica produkcije), Jurica Kos (fotografija)

Nagrade i priznanja

_
Pentawards Certificate of excellence – Luxury
Pentawards, 2020., Worldwide

_
istaknuti projekt na Behance – Packaging design
2020., Internacional

_
objavljeno u Pregled hrvatskog dizajna 19/20
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2020., HR

_
dio Izložbe hrvatskog dizajna 19/20
Hrvatsko dizajnersko društvo, 2020., HR