Dizajn proizvoda “Dan” Hrvatskog novčarskog zavoda

dizajn proizvoda / ambalaža

Za Hrvatski novčarski zavod osmislili smo dizajn proizvoda, koncepciju poklon ambalaže medalja te cjelokupnu komunikaciju i dizajn pojedinih linija proizvoda. Osnova projekta je dizajn prepoznatljive ambalaže koja je primjerena za različite prigodne medalja i specijalne linije proizvoda Hrvatske kovnice novca, a koja proizvodu daje dodanu vrijednost i približava ove tradicionalne proizvode široj i mlađoj publici, a ne samo kolekcionarima.

Rješenje je prezentacijska poklon kutija, jer se ova vrsta proizvoda uglavnom uručuje na proslavama i često se s ponosom pokazuje svim prisutnim gostima.

Ambalaža je tvrdo kaširana kutija, s vidljivim srebrnim ili zlatnim detaljima, ovisno o tome je li medalja u zlatnoj ili srebrnoj varijanti. Dio kutije koji nosi medalju zamišljen je tako da se dizajn medalja spaja s grafikom na prezentacijskom dijelu kutije, čineći tako ambalažu neodvojivim dijelom poklon proizvoda. 

Prva linija proizvoda “Dan” prigodne su medalje koje se darivaju na događajima poput vjenčanja, rođenja, mature, svete potvrde … i drugih ključnih događaja u našem životu. Osmišljena je cijela linija proizvoda, od kojih su dva proizvoda realizirana u ovoj godini, a postupno će se uvoditi i drugi, svi unutar iste kreativne ideje.

Rješenje je tradicionalna i poetična priča “Dan za pamćenje”, predstavljena na suvremen i suptilan način. Simboli pojedinih događaja, kao što su spojeni vjenčani prstenovi ili krilo golubice, integrirani su u grafički stilizirani presjek godova drveta. Godovi drveta simbol su života, oni označavaju precizan trenutak u vremenu. Kako su važni događaji zauvijek zabilježeni u našim sjećanjima, trenuci u vremenu zauvijek su zabilježeni u godovima drveta.

Poruke na proizvodima: “Dan duh predan. Jer dan tvoje svete potvrde zaslužuje da ga se pamti” i “Dan ljubavlju tkan. Jer dan tvog vjenčanja zaslužuje da ga se pamti.” ističu važnost trenutka koji se obilježava. Tako sama ambalaža postaje primarni prenositelj poruka važnog dana u životu, a ne samo “omotač” za prigodni poklon koji nosi.

Naručitelj

  • Hrvatski novčarski zavod

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (kreativna i art direkcija, dizajn ambalaže), Ana Banic Göttlicher (kreativna ideja), Ana Banic Göttlicher i Izvorka Jurić (dizajn kovanice), Igor Poturić (verbalna komunikacija), Marko Koržinek (dizajn suradnik), Jurica Kos (dizajn suradnik, fotografija), Natalija Najjar (voditeljica produkcije)

Nagrade i priznanja

_
istaknuti projekt na Behance – Packaging design
2020., Internacional