Proces izrade proizvoda i ambalaže Hrvatskog novčarskog zavoda

Iz serije postova o dizajn procesu – donosimo kako je tekao razvoj proizvoda i ambalaže Hrvatskog novčarskog zavoda

Za Hrvatski novčarski zavod osmislili smo dizajn proizvoda, koncepciju poklon ambalaže prigodnih medalja te cjelokupnu komunikaciju i dizajn pojedinih linija proizvoda.

Osnova projekta je dizajn prepoznatljive ambalaže koja je primjerena za različite prigodne medalja i specijalne linije proizvoda Hrvatske kovnice novca, a koja proizvodu daje dodanu vrijednost i približava ove tradicionalne proizvode široj i mlađoj publici, a ne samo kolekcionarima.

Projekt uključuje osmišljavanje i dizajn samih proizvoda – prigodnih medalja koje se proizvode u zlatnoj i srebrnoj varijanti.

Idejno rješenje

Prezentacija idejnih rješenja uključivala je kreativnu strategiju koja bi omogućila širenje na nove ciljne skupine na HR tržištu, prvenstveno privlačenje mlađe ciljne skupine koja traži atraktivan i trajan poklon za različite posebne prigode. Sekundarno, bilo je potrebno osmisliti proizvod i ambalažu koja bi omogućila širenje i na druga tržišta u okruženju, ali i u svijetu.

Odabrana su dva rješenja za otkup i realizaciju. Linija “Dan”, u sklopu koje su trenutno realizirana dva proizvoda – medalja za prigodu vjenčanja i medalja za prigodu svete potvrde, te linija “Križ” s medaljama za različite kršćanske prigode. Kao dio te linije realizirana je regularna edicija i specijalna Limitirana serija izvedena u tehnici bakropisa.

Rješenje uključuje dvije podlinije, za medalje u srebrnoj varijanti i medalje u zlatnoj varijanti. Za Limitirane serije medalja prijedloga “Dan” predložena je i drvena baza unutrašnjeg dijela kutije, koja bi se izrađivala od različitih vrsta drveta, zavisno od teme.

Jedan od opcija kutije bila je kružna verzija. Odabrano je kvadratno prezentacijsko pakiranje, tzv. “display” kutija, s koso položenom plohom na kojoj se nalazi medalja. Tvrdo kaširana kutija, s vidljivim srebrnim ili zlatnim detaljima, ovisno o tome je li medalja u zlatnoj ili srebrnoj varijanti.

Dio kutije koji nosi medalju zamišljen je tako da se dizajn medalje spaja s grafikom na prezentacijskom dijelu kutije, čineći tako ambalažu neodvojivim dijelom poklon proizvoda.

Dizajn proizvoda – kovanice

Dizajn same medalje bio je vrlo zanimljiv i izazovan dio procesa. Radi se o proizvodu manjih dimenzija, na kojem je moguće izvesti manje ili više izražene reljefne površine, suptilne gravirane strukture te različite obrade površina – od visokog sjaja do sasvim matirane površine. Kod dizajn ovog proizvoda treba uzeti u obzir da se medalja doživljava ne samo vizualno već i taktilno.

Stražnja strana medalje predviđena je za personalizaciju, pa je dizajn uključivao i promjenjive i nepromjenjive elemente kod svake linije te odabir nekoliko različitih pisama za graviranje personaliziranih poruka kupaca.

Kod linije “Dan” prednja strana medalje suvremena je interpretacija motiva koji predstavlja važan trenutak u životu (sveta potvrda, vjenčanje, diploma i sl.) čija 3D forma izlazi iz linija godova koje prolaze medaljom. Kako su važni događaji zauvijek zabilježeni u našim sjećanjima, trenuci u vremenu zauvijek su zabilježeni u godovima drveta.

Osmišljeni su i drugi motivi unutar linije “Dan”, poput motiva za rođenje, proslavu mature, proslavu rođendana… i drugih ključnih događaja u našem životu. Medalje drugih motiva postupno će se uvoditi na tržište i tako širiti liniju proizvoda “Dan”.

Prednja strana medalje “Križ” suvremena je interpretacija osnovnog kršćanskog simbola – križa. Dizajn koristi kontrast sjaj i mat površina te suptilne gravirane strukture za prikaz slojevitosti teme unutar čiste geometrijske forme.

Finalne verzije proizvoda, završne obrade i prototipi, izvedene se u suradnji sa tehnolozima Hrvatskog novčarskog zavoda.

Dizajn ambalaže i linije “Dan”

Proces razvoja dizajna ambalaže uključuje istraživanje forme i materijala kutije. Dizajn zadatak fokusiran je na funkcionalno prezentacijsko pakiranje kod kojeg je prezentacijska baza položena u kosinu, jer se ova vrsta proizvoda uglavnom uručuje na proslavama i često se s ponosom pokazuje svim prisutnim gostima.

Proces izrade tvrdo kaširane kutije počinje izradom nacrta i makete koja se izrađuje od jednakih materijala i debljine kao finalna kutije, samo bez otiska. Medalje trebaju stati u točne pozicije kutije točno na milimetar, a knjižica s certifikatom u gornji dio iznad prezentacijske baze kutije, koja se iz tog razloga lijepi samo na tri strane. Izrađene su i probne makete prezentacijske drvene baze predlagane za Limitirana izdanja.

Na ambalaži linije “Dan” kombinirane su tehnike offseta tiska, termografije koja daje taktilni doživljaj i foliotiska kojim je označeno da li se u pakiranju nalazi medalja u srebrnoj ili zlatnoj varijanti. Dizajn se bazira na suptilno uravnoteženim odnosima materijala i tehnika, čime su sami proizvod i poruke stavljeni u prvi plan.

Proces je uključivao i opsežno testiranje različitih tipografija, kako za potrebe dizajna pakiranja tako i za personalizaciju medalja gdje je bilo potrebno zadovoljiti specifične tehničke zahtjeve.

Cjeloviti projekt dizajna proizvoda i ambalaže “Dan” Hrvatskog novčarskog zavoda pogledajte ovdje.

Dizajn specijalne Limitirane serije linije “Križ”

“Križ” je prigodna medalja, dar za različite kršćanske prigode (krštenje, prva pričest…). Dizajn medalje suvremene forme integriran je s ilustracijom tradicionalnog stila – križ u pejzažu prožet duhovnim iskustvom, zajedno s porukom svetog Franje Asiškog “Primamo upravo kada dajemo.”

Regularna edicija ovog proizvoda kombinira tehnike offseta i foliotiska, i dostupna je u komercijalnim količinama. Specijalna Limitirana serija izvedena je u tehnici bakropisa i foliotiska.

Proces razvoja dizajna ambalaže te ručna izrada daje dodanu vrijednost ovom proizvodu.

Izrada ilustracije započinje izradom skice kompozicije koja se poklapa s točnom veličinom križa na medalji. Križ se na ambalaži tiska tehnikom foliotiska, u srebrnoj boji za medalju u srebrnoj varijanti te u zlatnoj boji za medalju u zlatnoj varijanti.

Ilustracija je izrađena crtanjem u uvećanom mjerilu, skenirana, obrađena i postavljena u nacrt na točnu dimenziju za tisak u offset tisku. Za tehniku bakropisa crtež je zrcalno prenesen na metalnu pločicu.

Originalno izrađena ilustracija tako je prenesena je na poklopac kutije, a u limitiranom izdanju izvedena kao potpisano autorsko umjetničko djelo.

Bakropis je grafička tehnika dubokoga tiska. Izvodi se nanošenjem tiskarske boje u ugravirane utore pločice (matrice) na kojoj se nalazi crtež. Nakon nanošenja boje pločica se dobro očisti, tako da boja ostaje samo u ugraviranim linijama. Otisak se prenosi na otporan i elastičan papir. Preko svakog lista papira stavlja se tkanina i zatim svi ti slojevi prolaze kroz prešu za otiskivanje grafike dubokog tiska. Kako se proces obavlja ručno svaki otisak je jedinstven originalni umjetnički primjerak.

Jedan od izazova bila je izrada otiska na manjoj gramaturi papira kako bi se otisak mogao kaširati na poklopac kutije. Kako se papiri prilikom tiska vlaže dolazi do skupljanja i/ili širenja papira prilikom ulaska u prešu, pa je i taj “rad papira” trebalo uzeti u obzir. Izrađeni bakropisi zatim idu u izradu foliotiska te na kraju na kaširanje na poklopac kutije.

Izrade ove ambalaže, kao i Limitirane serije izuzetno je zahtjevan proces u kojem je sudjelovao gotovo cijeli tim našeg studia, akademska grafičarka te nekoliko tiskara i proizvođača ambalaže.

Natalija Najjar, Izvorka Jurić i Jurica Kos u ateljeu akademske grafičarke Valentine Šuljić.

Limitirana serija broji 40 potpisanih poklopaca kutije s reprodukcijom bakropisa koji se u zadnjoj fazi potpisuju olovkom. Navodi se naziv djela, godina te broj otiska i ukupna naklada serije.

Ovom reprodukcijom s ograničenim izdanjem, svaka kutija postaje jedinstveni umjetnički primjerak i tako ambalaža sama po sebi postaje eksponat posebne vrijednosti, a ne samo “omotač” za prigodni poklon koji nosi.

Cjeloviti projekt dizajna proizvoda i ambalaže “Križ” Hrvatskog novčarskog zavoda pogledajte ovdje.

Kreativni tim: Izvorka Jurić (kreativna i art direkcija, dizajn ambalaže), Ana Banic Göttlicher (kreativna ideja “Dan”), Ana Banic Göttlicher i Izvorka Jurić (dizajn kovanica “Dan”), Igor Poturić (verbalna komunikacija), Jurica Kos (dizajn suradnik), Marko Koržinek (dizajn kovanice “Križ”, dizajn suradnik), Izvorka Jurić i Jurica Kos (Ilustracija / grafika “Križ”), dr. art. Valentina Šuljić (reprodukcija grafike – bakropis “Križ”), Natalija Najjar (voditeljica produkcije)
Produkcija: Igepa Plana (papir), Markek (tehnički nacrti, izrada kaširanih kutija, foliotisak), Laser profi forma (alati), tiskara Ceh (termografija), tiskara Naša djeca (offset tisak), Fibel (pločice za bakropis)
Fotografije: Jurica Kos