Ericsson Nikola Tesla “Brojevi”

godišnje izvješće

Ericsson Nikola Tesla je lider je u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i djeluje više od 55 godina. Tijekom posljednjih 10-ak godina kompanija je uspjela promijeniti područje svoga rada i etablirati se, te tako postati jedinstveni primjer kompanije u Hrvatskoj koja je uspjela u svom “reinvention-u”. Zadatak je bio dizajnirati godišnje izvješće koje će prezentirati poslovne rezultate tvrtke u prošloj godini u općemu, društvenom i financijskom smislu te iskomunicirati kako Ericsson NT ima jedinstvena znanja, iskustva i inovativnost kojima potiče prosperitetno društvo u kojem djeluje. Pri tome je bilo potrebno držati se zadanog formata i opsega tiskovine (broja stranica te maksimalna debljina).

Godišnji izvještaj izveden je kao tipografsko rješenje s naslovom “365 / 21246”. Dizajn izvještaja temelji se na bijelim i pročišćenim površinama na kojima se odvija igra skrivenih poruka na čiji pronalazak navode vidljivi i veličinom istaknuti brojevi. U tom međuodnosu, vidljivi brojevi predstavaljaju univerzalni jezik poslovanja, dok skrivene poruke uz njih govore kako je u brojkama Ericssona osim poslovnog uspjeha sadržano i ono što je do tog uspjeha dovelo – ljudi i njihovi osobni uspjesi, profesionalna kvaliteta…

Skrivene poruke izvedene su pomoću tipografije i specijalnih boja (sjajni lak, UV lak), tako da su vidljive samo pod UV svjetlom, pa je stoga za njihovo čitanje u sami izvještaj integrirana džepna UV lampica. Svjetleće poruke i lampica potrebna za njihovo čitanje dodatno podsjećaju na Nikolu Teslu kao prvu osobu i konstantnu inspiraciju kompanije. Cjelokupna tiskovina izvedena je bez ilustracija ili fotografija, isključivo tipografski (Swift, Linotype).

Postavljena mreža prijeloma omogućuje različite tretmane informacija, s obzirom na to da je riječ o integriranju tri različite cjeline u jednu tiskovinu, a financijski dio godišnjeg izvještaja dodatno je izdvojen odabirom toniranog papira.

Naručitelj

  • Ericsson Nikola Tesla d.d.
  • _
  • dizajnirano za Tridvajedan

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (kreativni i art direktor), Jelena Gvozdanović (kreativni direktor, copywriter), Vedran Matić (dizajner)

Nagrade i priznanja

_
0910 izložba hrvatskog dizajna
HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, 2010., HR
_
Red Dot for High Design Quality
Red Dot Award: Communication Design, 2009., D
_
ED Awards Bronze
ED-Awards, European Design Awards, 2009., GR
_
FESTO Srebrno zvono
17. FESTO – festival tržišnog komuniciranja,
HOZ – Hrvatski oglasni zbor, 2009., HR