Dalmatinski pas Hrvatske kovnice novca

identitet proizvoda / ambalaža

Osnova projekta je dizajn prepoznatljive ambalaže koja je primjerena za različite prigodne medalje, zlatnike, srebrnjake i specijalne linije proizvoda Hrvatske kovnice novca, a koja proizvodu daje dodanu vrijednost i približava ove tradicionalne proizvode široj i mlađoj publici, a ne samo kolekcionarima.

Rješenje je prezentacijska poklon kutija, jer se ova vrsta proizvoda uglavnom uručuje na proslavama i često se s ponosom pokazuje svim prisutnim gostima.

Ambalaža je tvrdo kaširana kutija, s vidljivim srebrnim ili zlatnim detaljima, ovisno o tome nosi li zlatnik ili srebrnjak. Dio kutije koji nosi kovanicu zamišljen je kao hrvatski kvadrat, odnosno cijela unutrašnja baza kutije kao crvena kocka unutar koje se nalazi proizvod.

Zlatnik i srebrnjak s motivom dalmatinskog psa prve su kovanice Hrvatska kovnica novca otkovane kao obojene kovanice koje se izdaju u vrlo ograničenim serijama – zlatnik u seriji od svega 101 komad, a srebrnjak u seriji od 500 komada. 

“Dalmatinski pas” prva je kovanica iz serije “Autohtona Hrvatska” koja će predstavljati kovanice s likovima hrvatskih autohtonih životinja. Međunarodna kinološka federacija (FCI) 1994. godine priznala je dalmatinskoga psa kao autohtonu hrvatsku pasminu. Autor kovanice, univ. bacc. art. Nikola Vudrag, u idejnom je rješenju spojio prepoznatljive značajke ove pasmine i dijelove zemljopisne karte Republike Hrvatske. Mrlje karakteristične za dalmatinskog psa izvedene su u obliku hrvatskih otoka.

Osnovni vizualni motiv ambalaže su mrlje dalmatinskog psa s kovanice u kombinaciji s logotipom serije “Autochthonous Croatia” kojem su slovni znakovi organizirani u mreži hrvatske šahovnice.

 

Naručitelj

  • Hrvatska kovnica novca

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić (dizajn), Jurica Kos (prezentacijska fotografija)