Zlatni i srebrni kompleti Hrvatskog novčarskog zavoda

ambalaža

Dizajn ambalaže zlatnog i srebrnog kompleta povodom 30. godina neovisnosti Republike Hrvatske spoj je prirodne, nacionalne i monetarne vrijednosti Hrvatske. Inspiriran je drvenim tajnim kutijama jednostavnog izgleda i nevidljivog sistema otvaranja u kojima su se nekada čuvale velike vrijednosti.

Krovne monetarne institucije, Hrvatska narodna banka i državna kovnica novca Hrvatski novčarski zavod, izdali su ove ograničene serije numizmatičkih kompleta prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca s motivima i nominalnim vrijednostima devet apoena optjecajnoga kovanog novca Republike Hrvatske. Budući da kroz nekoliko godina službena hrvatska valuta postaje euro, ovi numizmatički kompleti bit će vrijedni kolekcionarski primjerci i uspomena na dugogodišnju hrvatsku valutu – kunu.

Ambalaža za zlatni komplet izvedena je kao “Hrvatska kocka”, monumentalan objekt koji zrači snagom i važnošću, namijenjen izlaganju na vidljivom mjestu poput skulpture. Kocka, trodimenzionalna verzija hrvatskog heraldičkog elementa kvadrata, izrađena je od hrasta i masline, vrijednih stabala koja se nalaze i na apoenima hrvatskih kovanica. Zlatni apoeni u kapsulama smješteni su unutar pakiranja na šahovnicu samostalnih postamenata od hrasta i masline koji se mogu izvaditi za dojmljivu prezentaciju.

Za srebrni komplet dizajnirana je inačica “Hrvatski kvadar”, luksuzna drvena kutija za finu pohranu i elegantnu prezentaciju. Kvadar je izrađen od hrasta, dok su apoeni u kapsulama smješteni unutar ambalaže na šahovnicu izvedenu s lipom, svijetlim drvetom koje je ujedno i naziv za stoti dio hrvatske valute.

Naručitelj

  • Hrvatski novčarski zavod

Kreativni tim

  • Jelena Gvozdanović, Izvorka Jurić (dizajn), Jurica Kos (fotografija)

Nagrade i priznanja

_
finalist ZGDW Award 2022
Zagreb Design Week, 2022., HR