Konturna kravata Hrvatske kovnice novca

identitet proizvoda / ambalaža

Osnova projekta je dizajn prepoznatljive ambalaže koja je primjerena za različite prigodne medalje, zlatnike, srebrnjake i specijalne linije proizvoda Hrvatske kovnice novca, a koja proizvodu daje dodanu vrijednost i približava ove tradicionalne proizvode široj i mlađoj publici, a ne samo kolekcionarima.

Rješenje je prezentacijska poklon kutija, jer se ova vrsta proizvoda uglavnom uručuje na proslavama i često se s ponosom pokazuje svim prisutnim gostima.

Prvu hrvatsku numizmatičku eurokovanicu, zlatnu i srebrnu kovanica “Konturna kravata”, izdala je Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskom kovnicom novca. Izdanje se sastoji se od dvije kovanice, izrađene od različitih plemenitih metala. Zlatna kovanica prati konture kravate i umetnuta je u srebrnu kovanicu. Autor kovanice, univ. bacc. art. Nikola Vudrag, na naličju kovanice prikazao je hrvatske vojnike koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. Oko vrata su nosili rubac, danas poznatiji kao kravata.

Ambalaža proizvoda zamišljena je kao hommage ovom ikoničnom modnom i kulturnom predmetu. Tvrdo kaširana kutija presvučena je tamno plavim odijelom i na sebi nosi crvenu kravatu sastavljena od slovnih znakova riječi “kravata”. Odabrani papir ima teksturu tkanine, a sama kravata izvedena je u crvenoj hologramskoj foliji s uzorkom.

Naručitelj

  • Hrvatska kovnica novca

Kreativni tim

  • Izvorka Jurić, Jurica Kos (kreativna direkcija), Izvorka Jurić (art direkcija), Jurica Kos (dizajn), Natalija Najjar (voditeljica produkcije), Jurica Kos (prezentacijska fotografija)