Izvorka Jurić sudjelovala na međunarodnoj PACKTEC konferenciji u Tunisu

Izvorka Jurić sudjelovala je na međunarodnoj PACKTEC konferenciji “Packaging Days” u Tunisu, gdje je govorila o eco-dizajnu i održivoj ambalaži

Tehnički centar za pakiranje i organizacija PACKTEC, pod pokroviteljstvom Ministarstava industrije i malih i srednjih tvrtki, organizirali su, ovog studenog u Tunisu, “Dane pakiranja” 2019. Pod temom “Inovacije ambalaže i kružna ekonomija: izazovi i perspektive” na konferenciji su govorili međunarodni stručnjaci iz područja razvoja ambalaže i ambalažnih materijala te su u okviru konferencije organizirani i b2b sastanci između tvrtki iz industrije ambalaže i tiska.

Ova je konferencija bila prilika za razmjenu i globalnu viziju trendova i novosti u vezi s različitim materijalima i sustavima pakiranja u skladu sa suvremenom industrijom i u skladu s regulatornim i okolišnim ograničenjima koja reguliraju različita tržišta.

U izlaganju pod nazivom “Od eko-dizajna do recikliranja; kako implementirati ekološki odgovoran pristup iz faze dizajna.“, Izvorka Jurić govorila je o implementiranju održivog dizajn kroz tri područja: strateški – bilo u poslovnoj, razvojnoj ili proizvodnoj strategiji; u fazi dizajna proizvoda i ambalaže; i u brendiranju i komunikaciji proizvoda.

Konferencija je pružila priliku za odgovor na glavne probleme s kojima se suočavaju proizvođači i korisnici ambalaže kako bi uložili u inovacije ambalaže, osigurali ekonomsku profitabilnost i radili na optimizaciji proizvoda bez ugrožavanja okoliša.

Govorilo se i o tehnološkom i znanstvenom napretku u ambalažnim materijalima, o europskim propisima o prehrambenim i farmaceutskim sustavima pakiranja, razvoju različitih vrsta tiska, razvoju ambalaže, tisku u digitalnom dobu i prilagođavanju ambalaže novim imperativima e-trgovine.

Tijekom konferencije najviše se govorilo o cirkularnoj ekonomiji i razvoju novih tehnologija i ambalažnih materijala koji bi umanjili štetne utjecaje ove industrije na okoliš te o regulativama koje bi te promjene potaknule ili ubrzale.

Sudjelovali su stručnjaci multinacionalnih organizacija, među kojima su grupa L’Oréal, Pierre Fabre, grupa Poulina, Bobst Africa Middle East Group, Heidelberg i Ghoss International, 4MK, Casino Group, kao i Institut za ambalažu i tiskarstva Tectus, član WPO-a, čija je predstavnica bila naša Izvorka Jurić.

 

Zahvaljujemo Tectus institutu i World Packaging Organization na prilici za predstavljanje na ovoj konferenciji.

Fotografija: PACKTEC, L. Jurić