Design Bureau ima novi identitet

Dizajn Bureau Izvorka Jurić ima novi identitet koji je dizajnirao naš kolega i suradnik Marko Koržinek.

Design Bureau Izvorka Jurić posljednjih godina okuplja veći broj stručnih suradnika i provodi sve zahtjevnije projekte, pa je redizajn koji bi odražavao novu snagu biroa sasvim logičan korak.

Novi identitet dizajnirao je naš kolega i suradnik Marko Koržinek. Ideja za suradnjom na redizajnu biroa nastala je tijekom suradnje na drugim projektima i tako i sama postala zajednički projekt.

Novi materijali biroa su u produkciji i predstavit ćemo ih postepeno u idućim mjesecima, a sada donosimo dio procesa redizajna.

“Rebranding Design Bureau Izvorka Jurić nastao je kao evolucijski korak, iako pojavno djeluje pomalo revolucijski. Dosadašnji identitet u kojem je dominirao iznimno dugačak logotip relativno neutralnog pisma, detektiran je primarno informativnim. Što je i logično budući da je nastao u vrijeme u kojem je bilo nužno “informirati” da je studio organiziran oko dizajnerske osobnosti Izvorke Jurić, tada svježe osamostaljene dizajnerice.

Kako je faza etabliranja studija na dizajnerskom tržištu prošlost i više primarna “informativnost” nije presudna, ona je ustupila mjesto snažnijem komuniciranju osobnosti studija odnosno njegovog poslovnog karaktera. Pri tome se inicijalna jednostavnost nije izgubila nego je naprotiv dodatno naglašena.

Novim vizualnim identitetom dominira vrlo karakterističan znak sa istom funkcijom kao što ju je imao i prethodni logotip – identifikacijom Izvorke Jurić kao ključne osobe studija. Formiran je od inicijala “IJ” iscrtanih na osnovi iznimno kontrastnog i elegantnog pisma u kompoziciji koja podsjeća na siluetu štita – arhetipne forme koja je kroz heraldiku prethodila razvoju onoga što danas zovemo dizajnom vizualnog identiteta. On vrlo jednostavno komunicira karkter studija. Svojim kontrastom (crno-bijela kombinacija) naznačuje da u smislu kvalitete i posvećenosti nema kompromisa, te da se svakom prijektu i klijentu pristupa jednako ozbiljno i odgovorno. Elegancijom oblika nastalih na temelju slovnih znakova sugerira umješnost i vještinu posvećenu detalju, koja je se lako može uočiti kroz sve projekte koje je studio realizirao.

Logotip je riješen u pismu koje je bilo osnova za razvoj znaka i time su međusobno iznimno povezani iako u svojim odnosima nisu kruto definirani. Naprotiv, vizualni identitet je otvoren različitom kombiniranju znaka i logotipa što omogućuje prilagodbu elemenata specifičnoj aplikaciji i njezinom komunikacijskom potencijalu. To predstavlja princip upravo obrnut od mainstream-a, a to Design Bureau Izvorka Jurić u svojem radu upravo i jest.” – objasnio je Marko Koržinek, dizajner novog identiteta.

Marko Koržinek diplomirao je na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. godine vodi vlastiti studio za grafički dizajn i vizualne komunikacije – Koržinekdizajn, i realizirao je veliki broj projekata u Hrvatskoj i regiji s klijentima raznih profila i veličina – od malih obiteljskih tvrtki do međunarodnih korporacija. Po završetku fakulteta uključuje se i u rad na nastavi. S povremenim prekidima, radi na više visokoškolskih institucija na kolegijima vezanim uz razne discipline Dizajna vizualnih komunikacija. Zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u zvanju docenta, na poziciji predstojnika Odsjeka primijenjenih umjetnosti.

Fotografije procesa: Jurica Kos
Portretna fotografija: Siniša Uštulica, Hotel photographers